Wat is de CO2-uitstoot van uw voertuig?

De CO2-uitstoot (koolstofdioxide-uitstoot) van een wagen is een van de milieukenmerken die de hoogte van de verkeersbelastingen mee bepalen.

 

Voor de berekening van de verkeersbelastingen wordt de NEDC- of de NEDC 2.0-waarde genomen.

De CO2-uitstoot wordt bepaald tijdens de homologatieprocedure van het type wagen. Er zijn twee meetmethodes: de NEDC-procedure (New European Driving Cycle) en de nieuwe WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). De WLTP vervangt stapsgewijs de oudere NEDC-procedure.

Voor de verkeersbelastingen wordt altijd een NEDC-waarde genomen:

  • als het om een ouder type voertuig gaat, is er enkel de NEDC-waarde;
  • als het om een nieuw type voertuig gaat, wordt de NEDC 2.0-waarde genomen. Die waarde bekomt men door het resultaat van de WLTP met een Europees wettelijk vastgelegde formule om te rekenen naar de oude NEDC-norm.

 

Waar vind ik deze informatie terug?

  • De NEDC-waarde kan men terugvinden op het gelijkvormigheidsattest in vak 49.1. of via de website http://ecoscore.be/nl/home. Het is belangrijk dat u op het gelijkvormigheidsattest kijkt en niet op het inschrijvingsbewijs.
     
  • Sinds 1 maart 2019 kan u op het Car-Pass document lezen aan welke Euronorm het voertuig voldoet, hoeveel CO2 het uitstoot, of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Kortom, u zal u niet alleen een duidelijk beeld van de kilometerhistoriek kunnen vormen, maar ook informatie ontvangen die uw aankoopbeslissing kan beïnvloeden. U heeft zo nuttige informatie om de verkeersbelastingen of BIV te berekenen. Meer info vindt u op https://www.car-pass.be/nl/kopen.