Circa 1000 aanslagbiljetten verkeersbelasting dubbel verzonden via Zoomit

  • 31 augustus 2018

Op 28 augustus verstuurde de Vlaamse Belastingdienst 976 aanslagbiljetten met betaling via de Zoomit-toepassing meerdere keren. Door een verkeerde manipulatie werd een bestand in onze computersystemen meerdere keren aangeboden voor verwerking en verzending. Hoewel de fout werd opgemerkt en alle aanslagbiljetten die via de post zouden verstuurd worden tegengehouden zijn, zijn de aanslagbiljetten voor betaling via Zoomit toch doorgegaan en verstuurd. 

De vergissing betreft dus enkel gebruikers van de dienst Zoomit. De ontvangen aanslagbiljetten zijn echter volledig identiek, dus met hetzelfde bedrag en dezelfde betalingsreferentie.  Het spreekt voor zich dat maar één keer betaald moet worden. Als toch al twee keer betaald zou zijn, storten wij het dubbel betaalde bedrag zo spoedig mogelijk terug. De betrokkene hoeft hiervoor zelf niets te ondernemen. Onze systemen zijn trouwens zo geprogrammeerd dat elke openstaande vordering maar één keer automatisch kan geboekt worden, zodat een dubbele betaling snel opgemerkt wordt.

We onderzoeken nog waarom de aanslagbiljetten met Zoomit-betaling toch per vergissing zijn kunnen doorgaan, om gelijkaardige incidenten in de toekomst te vermijden.

De betrokken personen worden nog persoonlijk verwittigd. De Vlaamse Belastingdienst verontschuldigt zich voor het ongemak aan alle betrokkenen.