Forfaitaire belasting tot en met 30/06/2017

Voor oldtimers, militaire voertuigen en kampeer- en bootaanhangwagens betaalt u geen jaarlijkse verkeersbelasting op basis van het vermogen van de motor, de uitstoot of de MTM, maar een vast bedrag. De forfaitaire belasting bedraagt 35,86 euro en wordt elk jaar geïndexeerd op 1/7. Het forfaitair tarief wordt automatisch toegekend; u hoeft dit niet aan te vragen.

Oldtimers

Voor personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en motorfietsen die meer dan 25 jaar in het verkeer zijn gebracht, wordt de forfaitaire verkeersbelasting aangerekend. De eerste inschrijving van het voertuig, en dus niet het bouwjaar, bepaalt de ouderdom van het voertuig voor de verkeersbelasting.

Het forfaitaire tarief voor verkeersbelastingen wordt toegekend op basis van de ouderdom van het voertuig. Het is dus niet afhankelijk van een inschrijving onder een oldtimer-nummerplaat (O-plaat). Zo'n inschrijving onder een specifieke O-plaat stelt alleen bepaalde limieten aan het gebruik van het voertuig.

Militaire voertuigen

De forfaitaire belasting wordt ook aangerekend voor militaire voertuigen als ze aan al de volgende voorwaarden voldoen:

  • ze maken deel uit van een militaire verzameling;
  • ze zijn meer dan 30 jaar geleden in het verkeer gebracht;
  • ze zijn ingeschreven onder een oldtimer-nummerplaat (O-plaat);
  • het gaat niet om een personenauto, auto voor dubbel gebruik, minibus of motorfiets.

De eerste inschrijving van het voertuig, en dus niet het bouwjaar, bepaalt de ouderdom van het voertuig voor de verkeersbelasting.

Kampeer- en bootaanhangwagens

Kampeer-en bootaanhangwagens worden altijd forfaitair belast, ongeacht hun ouderdom.