Hoe meld ik me als privé-persoon aan op "Mijn dossier"?

Aanmelden met uw eID

U kan zich aanmelden op Mijn dossier met uw elektronische identiteitskaart (eID). Daarvoor heeft u een kaartlezer nodig. Sommige computers (laptops) en sommige toetsenborden hebben een ingebouwde kaartlezer, maar meestal gebruikt men een externe kaartlezer (type: ACR38U) die met een USB-kabel op uw computer aangesloten wordt.

Combinatie kaartlezer en eID

Als u de kaartlezer voor het eerst gebruikt, sluit u deze nog niet aan maar downloadt u eerst de vereiste software en installeert u deze op de computer. Tijdens het installatieproces zal u op uw scherm te zien krijgen wanneer u de kaartlezer mag aansluiten.

 

Screenshot installatie eID software

 

Om u aan te melden zal u de PIN-code van uw eID moeten ingeven. Dit is een code van 4 cijfers. In de brief die u van uw gemeente kreeg met melding dat u uw eID kon ophalen bij de dienst Bevolking, stond de oorspronkelijke PIN-code van uw kaart, maar de ambtenaar van de dienst Bevolking heeft u ook de kans gegeven om uw PIN-code te wijzigen naar een combinatie van uw keuze.

Als u de PIN-code echt niet meer weet, moet u zich naar de dienst Bevolking van uw gemeente begeven. Als u de eerder vermelde brief van de gemeente nog heeft, neem die zeker mee. In die brief staat ook een zogenaamde PUK-code. Met die code kan u op de dienst Bevolking een nieuwe PIN-code kiezen. Als u ook niet meer over de PUK-code beschikt, zal men u bij de dienst Bevolking verdere instructies geven.

 

Aanmelden met een token

Een token wordt uitgereikt door de federale overheid. Alle informatie over tokens en hoe u er één aanvraagt, vindt u op de pagina "Aanmelden met een token" van de federale portaalsite.

 

federaal token