Phishingbericht "teruggave coronacrisis"

  • 17 augustus 2020

Er circuleert een nieuw phishing-bericht, zogezegd in naam van de Vlaamse Belastingdienst. Het is ditmaal een SMS- of e-mailbericht waarbij burgers naar een valse website worden gelokt. In het valse bericht wordt u beloofd dat u een “teruggave” krijgt “ter compensatie van financiële verliezen tijdens de coronacrisis”. Het gaat om een vorm van oplichting, dus klik zeker nooit op links in dergelijke berichten.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting waarbij een internetcrimineel bezoekers naar een valse website lokt. Die website is dikwijls zo nagemaakt dat ze lijkt op een betrouwbare site van de overheid of een bedrijf, zoals uw bank. Door het bezoek aan die valse site kan een internetcrimineel bijvoorbeeld uw bankgegevens proberen stelen.

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://safeonweb.be.

Wat staat er in het phishing-bericht?

In het bericht dat zogezegd door de Vlaamse Belastingdienst verspreid werd, wordt opgeroepen om naar een valse website te surfen "ter verificatie" van uw gegevens. In het valse bericht wordt u beloofd dat u een “teruggave” krijgt “ter compensatie van financiële verliezen tijdens de coronacrisis”. Het gaat om oplichting, dus klik zeker nooit op links in dergelijke berichten.

Correcte informatie over corona-steunmaatregelen voor burgers en bedrijven vindt u op:

Wat moet u doen als u een phishing-bericht ontvangen hebt of er op ingegaan bent?

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://safeonweb.be. (Vermoedelijke) phishing-berichten kunnen voor onderzoek doorgegeven worden aan verdacht@safeonweb.be.

Als u schade heeft geleden door phishing, dien dan altijd klacht in bij de politie.