Landbouwvoertuigen

icoon landbouwtractorTe betalen verkeersbelastingen:

1. de jaarlijkse verkeersbelasting

2. de kilometerheffing

3. GEEN belasting op inverkeerstelling

 

Is mijn landbouwvoertuig vrijgesteld voor de kilometerheffing of de verkeersbelasting?

Voor landbouwvoertuigen die u uitsluitend gebruikt voor een landbouwactiviteit, hebt u onder bepaalde voorwaarden recht op een vrijstelling van de kilometerheffing en de verkeersbelasting.

Meer informatie over de vrijstelling van de kilometerheffing voor landbouwvoertuigen vindt u hier. U moet deze vrijstelling steeds aanvragen.

De landbouwvoertuigen en hun aanhangwagens die u uitsluitend gebruikt voor landbouw, fruitteelt, groententeelt en veeteelt, krijgen een vrijstelling van de verkeersbelastingen.

Niet de nummerplaat maar waarvoor u het voertuig gebruikt, bepaalt of u recht heeft op een vrijstelling. Als uw voertuig een landbouwnummerplaat heeft, dan betekent het niet dat u automatisch een vrijstelling krijgt van de verkeersbelasting of de kilometerheffing.

Moet moet ik doen als ik geen recht heb op een vrijstelling?

Als u geen recht heeft op een vrijstelling, moet u kilometerheffing betalen als de MTM van uw landbouwvoertuig en aanhanwagen meer dan 3,5 ton bedraagt. Daarvoor hebt u een OBU (on board unit) nodig. Deze kan u zich aanschaffen via een dienstverlener. Meer informatie over de tarieven vindt u hier

Voor landbouwvoertuigen en hun aanhangwagens vanaf 12 ton, moet u nog steeds verkeersbelasting betalen. Daarvoor moet u een aangifte doen voor het gebruik op de openbare weg.

Hoe doet u een aangifte van de verkeersbelasting?

Zie ook:

Andere vrijstellingen van de jaarlijkse verkeersbelasting

Hier vindt u een overzicht van de andere vrijstellingen van de jaarlijkse verkeersbelasting.

Tarieven kilometerheffing

De tarieven van de kilometerheffing

Vrijstellingen kilometerheffing

De vrijstellingen van de kilometerheffing