Opgelet!

Het organiseren van spelen en weddenschappen of het opstellen van automatische ontspanningstoestellen is strikt gereglementeerd. U heeft er in de meeste gevallen een specifieke vergunning voor nodig. U vindt de nodige informatie op de website van de Kansspelcommissie, https://www.gamingcommission.be.

Om een vergunning te krijgen heeft u ook een attest van de belastingadministratie nodig: Waar vraag ik het attest aan dat ik nodig heb om een vergunning van de Kansspelcommissie te bekomen?

Wat is de belasting op automatische ontspanningstoestellen?

De belasting op automatische ontspanningstoestellen is een belasting die wordt geheven op automatische ontspanningstoestellen die opgesteld worden:

  • op de openbare weg;
  • in voor het publiek toegankelijke plaatsen;
  • in private kringen; het maakt daarbij niet uit of aan bepaalde formaliteiten voldaan moet zijn om toegang te krijgen of niet, zoals bv. het tonen van een lidkaart.

Verdeelautomaten (voor drank, snoep of sigaretten), automatische verrekijkers aan het strand of aan panorama's, attracties voor kleuters (kiddie-rides) en audiogidsen op toeristische plaatsen vallen buiten het toepassingsgebied van de belasting.

Wie is bevoegd?

De belasting op automatische ontspanningstoestellen is verschuldigd aan het Vlaamse Gewest als de automatische ontspanningstoestellen opgesteld zijn op het grondgebied van het Vlaamse Gewest. Voor de automatische ontspanningstoestellen opgesteld door foorreizigers bepaalt de locatie van de woonplaats of de maatschappelijke zetel van de foorreiziger aan welk gewest de belasting moet betaald worden.