Welke controles mag u verwachten?

Kilometerheffing en verkeersbelasting vrachtwagens

Wie geen On Board Unit (OBU) heeft, wie een OBU heeft maar deze niet heeft aanstaan, wie niet betaalt of wie fraudeert op de tolwegen, zal via detectie-apparatuur opgespoord kunnen worden, de klok rond en 7 dagen per week. Er worden vaste, flexibele en mobiele controles uitgevoerd, en dit op alle Vlaamse wegen.

Daarnaast gebeuren controles op de betaling van verkeersbelastingen bij vrachtwagens en aanverwante voertuigen vanaf 12 ton. Verder kijken de controleurs na of de aangifte van deze voertuigen correct is.

Personenwagens en aanverwanten

Voor personenwagens gebeuren de controles met behulp van nummerplaatherkenningsscanners. Op die manier doen de controleurs enkel de voertuigen stoppen die in overtreding zijn. Dit verhoogt enerzijds sterk de efficiëntie van de controles en beperkt anderzijds de last voor de chauffeurs tot een minimum.

Naast de controles op eigen initiatief nemen de controleteams regelmatig deel aan verkeerscontroleacties samen met de politie of andere overheidsinstellingen.

Tenslotte gebeuren er gerichte controleacties als de wetgeving verandert of als er een stijging is in de overtredingen. Regelmatig verandert deze focus van de controleacties.